Гумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват чувствително риска

...
Гумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват чувствително риска
Коментари Харесай

Какво да правим при аквапланинг: Важно е да спазваме три прости правила

Гумите с добре непокътнат протектор и дълбоки канали намаляват сензитивно риска от аквапланинг. Но даже и те не са стопроцентова застраховка. Затова спазвайте няколко елементарни правила при мокри пътища. Първо, намалете. Няма съответна скорост, която да ви защищити. Но разликата сред 85 и 100 километра в час усилва риска от аквапланинг с близо 40 %. Разумната политика е да държите под 90 км/ч. Второ, следете деликатно пътя, не се разсейвайте и бъдете готови. Трето, в случай че въпреки всичко колата сервира, запазете самообладание. Паническите и прибързани дейности са рискови.

Обикновено можете да познаете аквапланинга още преди поднасянето заради  внезапно покачвания звук от мотора, когато колелата се въртят без противодействие.

В този момент всякакви внезапни придвижвания са рискови. Докато колелата нямат сцепление, няма никакъв смисъл да скачате на спирачките или да навъртате кормилото. Това единствено ще утежни нещата, тъй като не се знае къде и по какъв начин колелата ще захапят още веднъж. Ако единствено едно от колелата стъпи на изсъхнало и сте навили кормилото, най-вероятно ще се завъртите. Натискането на спирачките единствено ще усили налягането върху водния слой и ще направи " възглавницата " по-дебела.

Затова не пипайте още спирачките и дръжте кормилото изправен. Отпуснете леко газта и изчакайте връщането на сцеплението. Тогава към този момент започнете да спирате и с умерени придвижвания насочете автомобила в безвредна област от пътя. Правилната маневра зависи от съответната обстановка, несъмнено, само че в случай че запазите наличие на духа, можете да намалите доста вредите. Все отново рискът да се окажете в такава обстановка е в пъти по-малък, в случай че отметнете двете най-важни неща: ниска скорост и положителни гуми, написа AutoMedia.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР